De Tramstraat 1930 Eindhoven
Een luchtfoto uit 1924 van het Eindhovense Tramstation werd de aanleiding om dit stukje historie van Eindhoven om te gaan zetten in model. Een lange zoektocht naar beeld en tekenmateriaal begon. Archieven in Eindhoven, Den Bosch, Breda en Den Haag werden bezocht. Boeken werden gelezen en inlichtingen werden ingewonnen. Websites over Eindhoven werden bezocht. Een reis door de tijd die veel en authentieke materialen opleverden.


De Meierij opende in 1897 een stoomtramlijn tussen Reusel, Eindhoven en Veghel die, ondanks de duur van 4 uur, een groot succes was. De Peel- en Kempenbode meldde over het eerste half jaar al meer dan honderdduizend passagiers. Ook door het goederenverkeer floreerde de TM.
Dat lag anders bij de paardentram. Directeur Kroon kon niet verdragen dat 'de concurrent' vijf maal per dag langs zijn huis in de Dommelstraat kwam. Hij kocht de zaak op en liet de paardentram nog drie jaar lopen. Met de ingebruikname van de stoomtram naar Helmond in 1906 werd de oude vervoerswijze overbodig.
Maar ook voor de stoomtram keerde het tij. De tram kon op den duur niet meer concurreren met de autobus die sneller was, meer plaatsen kon aandoen en goedkoper viel te exploiteren. Daarom ging de tramwegmaatschappij er vanaf 1929 toe over om ook met bussen te rijden.
In 1935 stopte de stoomtram met personenvervoer en twee jaar later met goederenvervoer om plaats te maken voor het comfort en de snelheid van de autobus.

Hieronder enkele foto's: de eerste rij is de situatie nu, de tweede rij het onderwerp in model in model








